Homepage » Informatie

Partners en borstvoeding


Borstvoeding geven doe je samen met je partner en jouw rol is heel belangrijk voor het slagen van de borstvoeding. Deze rol wordt weleens onderschat. Hoewel je fysiek geen borstvoeding kunt geven als partner, je kunt wel rust en ruimte voor borstvoeding geven, bovendien ondervind je partner veel steun als je positief tegenover borstvoeding staat.  

   

 Zwangerschap en kraamtijd

Probeer al tijdens de zwangerschap over de borstvoedingsperiode te praten. Maak elkaar duidelijk wat je wensen zijn en wat je verwacht. Als je partner een cursus of informatieavond gaat bijwonen, kun je vragen of je ook welkom bent. Samen borstvoeding geven is samen verantwoordelijkheid dragen en trots zijn op jezelf en jullie kind.
Je kunt als partner je kind: 
              * troosten en geruststellen
              * huid-op-huid dragen: in sommige ziekenhuizen wordt zelfs aan              
                de partner gevraagd of hij/zij de baby huid-op-huid wil houden 
                (bijvoorbeeld na een keizersnede) totdat de partner weer 
                op de recovery is 
 
              * gekolfde moedermelk geven door middel van een cupje
              * in een draagdoek dragen
              * luiers verschonen
              * temperaturen
              * kraambezoek 'sturen' of soms even  uitstellen
              * zingen, praten en later voorlezen
              * spelen: vaders/partners kunnen goede 'spelers' zijn, je kind en je
                partner genieten daarvan
 Geëmancipeerd
De vaders/partners van nu vind ik in vergelijking met 20 jaar geleden, over het algemeen meer geëmancipeerd en betrokken wat betreft borstvoeding. Waar vroeger de meeste vaders al snel aan het werk gingen, nemen veel vaders/partners nu vrij. De kraamverzorgende leert de kersverse vader/partner vaak als eerste de luier verschonen, temperaturen, kruiken verversen of de baby in badje of tummy-tub doen. In de regel bivakkeren de meeste moeders de eerste dagen in, of in de buurt van hun bed. Vaders/ Partners zijn dan degenen die de verzorging van hun kind kunnen doen. Ze worden hier al snel handig in. 

Wat me opviel tijdens de stageperiode voor de opleiding Lactatiekunde was dat een aantal partners nog meer betrokken zou willen worden bij borstvoeding in het algemeen en met name bij voorlichting erover. Vandaar dat ik nu speciaal borstvoeding cursussen geef voor de zwangere en haar partner, eventueel bij hen thuis.    
Misschien ten overvloede maar in de praktijk blijkt dat gemotiveerde partners een belangrijke motor achter de borstvoeding zijn. Borstvoeding geven doe je samen en de steun van je partner is daarbij onmisbaar en waardevol. Mede door de praktische instelling van mannen, zijn zij op momenten dat de moeder 'erdoorheen zit', de ondersteunende motivators. Bovendien houden ze eventueel gestelde grenzen in het oog. 

 

 

Teamwork
Zeker in het begin van de kraamperiode kun je met z'n tweeën een dagtaak hebben aan de verzorging van je baby. Er komt heel veel bij kijken: je baby drinkt de eerste dagen 8 à 10 keer (soms vaker) per dag; gemiddeld duurt een voeding, met alles erop en eraan, ongeveer een uur. In de kraamtijd is het fijn als je samen een soort team vormt; als je partner aan het kolven is (soms een tijdelijke oplossing als je baby niet meteen aan de borst wil drinken of te moe is om lang te drinken) dat jij dan de gekolfde moedermelk door middel van een cupje geeft. Een paar extra handen is in die situaties handig want daardoor kost het voeden gewoon minder tijd.

Om die reden is, naast slaaptekort (!), tijdgebrek soms een probleem voor nieuwe ouders. Het lijkt of jullie leven vooral draait om de baby en huishoudelijk werk. Neem daarom bewust tijd voor je partner. Trakteer op lekker eten uit of thuis. Na de eerste inspannende weken kan een avondje met zijn tweeën goed voelen en .... ook een baby die borstvoeding krijgt kan een paar uur naar de oppas worden gebracht.

Tenslotte
Vaak worden relaties tussen partners na de geboorte van hun kind, hechter en hebben zij meer vertrouwen in elkaar.